Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Van 'pleur op' naar 'ik zie je': wat steekt hierachter, Mark Rutte?

"Kind met Marokkaanse roots krijgt niet dezelfde kansen als kind uit Baarn", staat boven een interview met onze minister-president. Ik verslikte me bijna in mijn koffie toen ik dit op Nu.nl las. Is dit dezelfde Mark Rutte die destijds 'pleur op' zei over rellende Turks-Nederlandse jongeren? Dezelfde Mark Rutte die, heel diplomatiek, het antwoord op mijn vraag ontweek tijdens een uitzending van RTL Late Night?

Het was ten tijde van de rellen in Rotterdam door Turks-Nederlandse jongeren, omdat de Turkse minister van Familiezaken niet naar ons land mocht komen. Wóédend waren deze jongeren daarover. De rest van het land was ook in rep en roer. Want waarom kozen deze in Nederland geboren jongeren de kant van deze Turkse minister? Of eigenlijk: van premier Erdogan?

Ineens konden excuses voor het slavernijverleden er kennelijk wél komen.

Ook ik werd hier destijds door iedereen steeds weer op aangesproken. Ik besloot de vraag door te spelen naar onze minister-president. In die bewuste uitzending vroeg ik hem letterlijk: "Waarom zorgt u niet dat ú de minister-president wordt van deze jongeren? Dan kunnen ze niet kiezen voor een Turkse diaspora. Deze jongeren zien de Turkse president Erdogan als hun leider." Het 'antwoord' van Rutte: "Dat is een goede vraag." Om vervolgens verder te vertellen over iets wat totaal niet met mijn vraag te maken had.

Groot was dus mijn verbazing toen Rutte onlangs excuses aanbood voor het Nederlandse slavernijverleden. Een kwestie waarover hij eerder nog stevig zijn hakken in het zand zette, maar ineens konden die excuses er kennelijk wél komen. En dan was daar dus dat vraaggesprek met Nu.nl, waarin hij toegaf dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen de toekomstmogelijkheden van een schoolgaande jongen met een Baarnse of een Marokkaanse achtergrond. "De hersenen van die kinderen zijn even goed ontwikkeld en toch is er een verschil", zei hij daarover onder meer.

Van 'pleur op' naar 'ik zie je': wat steekt hierachter?

Ja, meneer de minister-president, dit is een heel juiste conclusie. Waar je wieg staat, bepaalt meestal je toekomst. Niet altijd overigens, want mijn wieg stond in een getto en door hard te leren ben ik gekomen waar ik nu ben. Maar uiteraard is dit niet de norm voor ieder kind dat geboren wordt in een achterstandswijk.

Eerder nog zei de VVD dat kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, de verantwoordelijkheid zijn van de ouders en niet van de staat. Daarom is de 180-graden-ommezwaai van onze minister-president extra bijzonder. Dat hij dit verschil in afkomst zo benoemt, na zo lang regeren, vind ik nogal wat. Nog nooit is de kloof tussen arm en rijk zo groot geweest in onze samenleving als nu, na twaalf jaar Rutte. Onder kinderen en jongeren geldt dat extra sterk. De toeslagenaffaire heeft bovendien laten zien dat je met een buitenlandse achternaam een doelwit bent voor de Belastingdienst. Het zou Rutte sieren als hij vanwege de toeslagenaffaire korte metten maakt met racistische ambtenaren en hun leidinggevenden bij de Belastingdienst.

Kortom: vanwaar deze ommezwaai ineens van onze minister-president? Van 'pleur op' naar 'ik zie je': wat steekt hierachter? Of is deze draai een goedmakertje voor de toeslagenaffaire? Hoe dan ook: we hebben nu in ieder geval een minister-president die racisme en discriminatie wil uitroeien om kansengelijkheid voor iedereen te creëren. Wie had dat ooit gedacht?

Yeşim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.