Ga naar de inhoud
Energiecrisis

'Stroomverbruik in piekuren hoeft van Brussel niet zo sterk omlaag'

Een monteur plaatst een slimme elektriciteitsmeter. Beeld © ANP / Lex van Lieshout

EU-lidstaten hoeven hun elektriciteitsverbruik tijdens piekuren van Brussel mogelijk minder sterk te beperken dan eerder naar buiten is gekomen. Eerst wilde de Europese Commissie het elektriciteitsverbruik in piekuren met 5 procent omlaag laten brengen, maar dat wordt mogelijk soepeler.

Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera op basis van een concept van een document dat de commissie eind deze maand wil publiceren. Het oorspronkelijke plan zou volgens de krant zijn bijgewerkt. Daardoor zouden landen kunnen besluiten een ander percentage als doel te stellen, zolang er maar voldoende piekuren zijn gedekt.

Prijsplafond Russisch gas

De ingreep maakt deel uit van een heel pakket aan maatregelen. Zo bepleitte de Europese Commissie eerder deze maand ook een prijsplafond voor Russisch gas. Verder stelde voorzitter Ursula von der Leyen dat de overwinsten van bedrijven die lage kosten hebben voor de opwekking van duurzame elektriciteit aan banden zouden moeten worden gelegd.

Noodplan
Lees ook:
Noodplan Europese Commissie: maximumprijs voor elektriciteit

De voorstellen moeten de vraag naar elektriciteit in de EU omlaag brengen en huishoudens en bedrijven compenseren voor de volgens Von der Leyen 'astronomische' energienota's. Het prijsplafond moet er daarbij voor zorgen dat Rusland minder geld voor zijn oorlogskas binnenkrijgt.

Sinds Rusland eind februari Oekraïne binnenviel, is de EU bezig zich minder afhankelijk te maken van Russische olie en gas.

Bekijk ook: Prijsplafond uitgelegd in 1 minuut: dit ga je betalen

00:57

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van