Ga naar de inhoud
Investeringen nodig

Drinkwater wordt fors duurder: 20 tot 50 euro per jaar extra

Beeld © ANP

De prijs van drinkwater gaat volgend jaar flink omhoog. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven met 20 tot 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. De bedrijven hebben te maken met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen.

Daarnaast moet er veel geïnvesteerd worden om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te kunnen garanderen, zo stellen ze. De prijs voor drinkwater bestaat uit meerdere onderdelen: uit de kosten per liter water, het vastrecht en uit een milieubelasting van de rijksoverheid.

Uitzonderlijke stijging

Volgens drinkwaterbedrijf Vitens, de grootste waterleverancier in Nederland, verbruikt een gemiddeld huishouden van vier personen zo'n 163 kubieke meter water per jaar. Bij Vitens stijgen de kosten volgend jaar met ongeveer 20 euro per 100 kubieke meter water. Eén kubieke meter water (1000 liter) gaat 85 cent kosten. Dat was in 2022 nog 72 cent.

Bij drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland gaat de gemiddelde verbruiker ongeveer 48 euro per jaar meer betalen. PWN noemt dat zelf een 'uitzonderlijke stijging'. "We doen wat we kunnen om de kosten te drukken, want we hebben geen winstoogmerk", aldus het bedrijf.

Nederland
Lees ook:
Nederland moet 20 procent besparen op gebruik van drinkwater

De bedrijven moeten echter wel investeren om te zorgen dat er in de toekomst genoeg schoon water is. "De bevolking groeit. We moeten duurzamer gaan werken. Ondergrondse leidingen moeten vervangen worden. En het klimaat verandert. De droge zomers hebben ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hoe urgent investeringen zijn", aldus Oasen, dat water levert in Zuid-Holland. 

Nieuwe waterbronnen

Drinkwaterbedrijf WMD Drenthe gaat de komende jaren 36 miljoen euro investeren, onder meer in een zoektocht naar nieuwe waterbronnen. Het tarief stijgt in Drenthe met gemiddeld 2 euro per maand.

Dunea, dat ook in Zuid-Holland water levert, stelt dat drinkwater in Nederland nog steeds relatief goedkoop is. "Tegelijkertijd beseffen we dat deze tariefsverhoging voor onze klanten bovenop de prijsstijgingen van onder meer energie en boodschappen komt." 

Waterbedrijven
Lees ook:
Waterbedrijven waarschuwen: in toekomst dreigt tekort aan drinkwater

Het kabinet liet vorige week nog weten dat Nederlanders zuiniger moeten omgaan met drinkwater. Vóór 2035 moet het verbruik van drinkwater met gemiddeld 20 procent zijn teruggebracht.

Minister Harbers zei in een verklaring: "Eeuwenlang hebben we met eigen handen ons land gemaakt tot wat het is, bijvoorbeeld door dijken te bouwen en sloten te graven. Maar we lopen nu steeds meer tegen de grenzen aan, vanwege het intensieve gebruik en de klimaatverandering."

Door meer rekening te houden met ons water, kunnen we ook in de toekomst blijven wonen en werken in Nederland, is het idee.

Waarschuwing

In september trokken de diverse drinkwaterbedrijven al aan de bel. "Dat er water uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet", schreven ze in een notitie. "Toekomstige generaties dreigen te worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater."

Drinkwater is al de melkkoe van de overheid, leggen we in onderstaande video uit: 

Drinkwater is de melkkoe van de overheid

02:14