Ga naar de inhoud
Van onze partner Nxchange

Kijk terug: Online seminar over investeren in startups

Beeld © iStock

Aandelen zijn duur, de inflatie is hoog en de rente juist laag. Maar startups zijn nog steeds relatief goed geprijsd. Beursplatform Nxchange en accelerator Startupbootcamp maken het nu voor iedereen mogelijk om in een mandje van negentig veelbelovende startups te investeren.

Vanavond (maandag 12 september) vanaf 20.30 uur organiseren RTL Z, beursplatform Nxchange en accelerator Startupbootcamp een online seminar over investeren in startups. Waar moet je op letten als je in startups stapt? Wat zijn de risico’s? En waarom is het (juist nu) zo interessant?  Meld je hier aan!

“Wist je dat gemiddeld slechts tien procent van de startups na vier jaar nog in leven is?” begint Evertsz. “Dat geeft wel aan hoe lastig het is om te overleven als startup. Gelukkig zijn er verschillende accelerators zoals Startupbootcamp, want van de startups die hun programma volgen heeft niet tien maar zeventig procent van de startups na vier jaar nog bestaansrecht.” Een aanzienlijk verschil dus.

Mandje met negentig startups

Met het Bold Action-programma van Startupbootcamp kan iedereen (meedoen kan al vanaf honderd euro) investeren in een mandje van negentig van deze veelbelovende startups. Evertsz: “In een vroeg stadium is het natuurlijk nog lastig te voorspellen welke startups echt succesvol gaan worden, welke het prima gaan doen en welke er toch af zullen vallen. Het is daarom heel risicovol om in één startup te investeren, dat zou ik niemand adviseren. Daarom investeer je met het Bold Action-programma in een mandje van negentig startups, dan spreid je je kansen.” En hoewel resultaten uit verleden natuurlijk nooit garanties voor de toekomst bieden, zijn er volgens Evertsz in de voorgaande jaren altijd wel één of meerdere ‘knallers’ uit het programma gerold. Evertsz: “Denk aan startups als Sendcloud, Quicargo en Kuda Bank.”

Impact

Wat de startups in het mandje met elkaar gemeen hebben, is dat ze allen impact op het gebied van duurzaamheid maken. De negentig startups zijn verdeeld in drie categorieën: transport & mobiliteit, financiële inclusie en groene energie. Dat de deelnemende startups in één van deze bakjes moet passen is niet alleen uit idealisme geboren: “Dat is ook gewoon een weloverwogen investeerderskeuze. De unicorns van de toekomst zijn hoe dan ook bedrijven die bijdragen aan de energietransitie. Sterker nog, bedrijven die dat niet doen overleven het niet: zij zullen moeite hebben om zowel investeerders als klanten aan te trekken.”

Cultuurverschuiving in startup-land

Accelerator programma’s van Startupbootcamp bestaan al enkele jaren. Maar dit jaar kun je voor het eerst investeren met kleinere bedragen, meedoen kan al vanaf honderd euro. Het programma is dus niet alleen interessant voor grote investeerders en angel investors, maar voor iedereen die interesse heeft in startups. Evertsz: “Met Nxchange hebben wij als missie om een cultuurverschuiving in startup-land te bewerkstelligen. We hebben in Nederland namelijk een fantastische infrastructuur voor startups, we hebben veel hoogopgeleiden, we spreken goed Engels en hebben een open cultuur. We hebben alles, behalve kapitaal. En daardoor sneuvelen startups of verdwijnen ze naar het buitenland. Dat is zo zonde, dat willen we veranderen.”

Aanmelden online seminar

Wil jij bijdragen aan de missie van Nxchange of ben je geïnteresseerd om in startups te gaan investeren? Dan is dit het moment om in te stappen: “De inflatie is hoog, aandelen duur en de rente laag. Maar in startups kun je nog relatief goedkoop instappen.“ Meer weten? Meld je dan nu aan voor het online seminar op maandag 12 september. Gedurende het seminar kun al je vragen live stellen aan Marleen Evertsz van Nxchange en Kauan von Novack van Startupbootcamp.