Ga naar de inhoud
Boze beleggers

Deutsche Bank wil zaak Epstein schikken voor 26 miljoen euro

Jeffrey Epstein Beeld © Getty Images

Deutsche Bank wil 26 miljoen euro betalen om een rechtszaak te schikken die Amerikaanse beleggers hadden aangespannen over het slechte toezicht op cliënten zoals de inmiddels overleden miljardair Jeffrey Epstein. Het bedrag komt bovenop de boete van 150 miljoen dollar die eerder al is betaald aan de New York Department of Financial Services (DFS), een Amerikaanse financiële waakhond.

Het schikkingsvoorstel is vrijdag ingediend bij de Federale rechtbank in New York, zo meldt persbureau Reuters. De rechter moet het nog goedkeuren.

Door het slechte toezicht zou na het Epstein-schandaal de koers van de bank op de beurs onderuit gegaan zijn. De zaak draait om de zogenoemde Know Your Customer (KYC) procedures.

Misbruik

In 2013 werd Epstein binnengehaald als klant bij de bank. De miljardair werd op eigen initiatief benaderd nadat hij eerder al veroordeeld was wegens kindermisbruik in Florida. Zes jaar later werd hij opgepakt op verdenking van misbruik van talloze minderjarige vrouwen. Hij pleegde zelfmoord in zijn cel in afwachting van de omvangrijke zaak. 

Volgens DFS heeft Deutsche Bank nagelaten voldoende toezicht te houden over de honderden transacties ter waarde van miljoenen dollars die Epstein via de bank deed. 

Miljoenenboete
Lees ook:
Miljoenenboete voor Deutsche Bank om slecht toezicht Epstein

De bank had, gezien het verleden van Epstein en de hoeveelheid informatie waarover het beschikte, veel scherper moeten zijn en nader onderzoek moeten doen, aldus de instantie. Deutsche bank was op de hoogte van de reputatie van Epstein, maar deed daar veel te weinig mee.

De transacties betroffen onder meer schikkingen met advocatenkantoren, betalingen aan Russische modellen en betalingen aan mensen van wie werd beweerd dat ze betrokken waren bij het seksueel misbruiken van jonge vrouwen.

Schikking

Deutsche Bank ontkent zijn boekje ten aanzien van de beleggers te buiten te zijn gegaan. Het concern probeerde een Amerikaanse rechter eerder ook te overtuigen om de klacht af te wijzen. Maar de rechter ging niet mee in dat verzoek. Vervolgens koos de bank ervoor om de zaak te schikken, zonder erkenning van schuld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van