Ga naar de inhoud
Aangeboden door IG

'Kies defensief', zo profiteer je als belegger van de crisis

Beeld © iStock

Nu de financiële markten wereldwijd onder druk staan door inflatie, geopolitieke spanningen, de energiecrisis en andere onvoorspelbare factoren, is het als belegger makkelijk om in paniek te raken. Maar dat is helemaal niet nodig, zegt Head of Markets bij IG Salah Eddine Bouhmidi. Want ook als alle borden rood kleuren, valt er nog iets te winnen.

Beleggers krijgen de laatste jaren veel te verduren. Eerst was het corona dat de wereld en daarmee de financiële markten compleet op zijn kop zette. Zowel de dalen als de pieken waren laag en tijd om hiervan bij te komen krijgen we eigenlijk niet. “Het is op dit moment echt een soort bloody mary cocktail”, zegt Bouhmidi, “en alles grijpt in elkaar als een puzzel. De geopolitieke spanningen veroorzaken mede de energiecrisis, en die heeft invloed op de inflatie, waardoor vervolgens de druk op de banken toeneemt om rente te verhogen wat weer inflatie tot gevolg kan hebben.”

Magere jaren

De bull markt is dan ook echt wel ten einde, verwacht Bouhmidi. Deels door de hoge inflatie en renteverhogingen, maar ook omdat de financiële markten volgens de technisch analist sowieso cyclisch bewegen. “We hebben zeven vette jaren gehad, nu komen de magere.” Maar daarna liggen er ook weer vette jaren in het verschiet, dus zeker voor lange termijnbeleggers is er geen reden tot zorg.  

De tijd van big tech is voorbij

Dat betekent niet dat je stil moet gaan zitten wachten tot het over gaat. Hoewel de markten erg volatiel zijn, kun je wel degelijk anticiperen op de recente ontwikkelingen: “Je moet goed kijken waar het geld nu naar toe gaat. En dan valt vooral op dat de tijd voor grote tech-aandelen voorbij is.” Technologie beloofde lang gouden bergen en daar konden beleggers goed van profiteren. Maar nu wordt het steeds belangrijker of ze die gouden bergen ook waar kunnen maken. Aandelen konden in die sector lang leunen op beloftes, maar nu willen beleggers fundamentele waarde zien. “Just Eat Take Away is daar een mooi voorbeeld van. Daarvan vragen beleggers zich nu af of het verdienmodel wel houdbaar is op de lange termijn”, legt Bouhmidi uit. “En ook de rentestijgingen drukken zwaar op de tech-markt, omdat ze vaak grote kredieten hebben.”

Kies defensief

Hij adviseert beleggers dan ook om tech-aandelen te consolideren: “Nu pak je nog wel wat winst, maar als je te lang wacht bestaat de kans dat dat ook verdampt.” Kies vervolgens voor meer defensieve aandelen. Zo ziet Bouhmidi in de food & beverage-sector een mooie veilige haven die wel door blijft groeien. En ook verzekeraars en banken doen het volgens de ervaren belegger goed in een bear markt. 

Koop kleine beetjes bij

“De emotie is nu hoog omdat de dalingen vaak veel sneller gaan dan de stijgingen.”, aldus Bouhmidi. Maar juist in een bear markt kun je goedkoop (of goedkoper) bijkopen. De volatiliteit doet nu misschien pijn in de portefeuille, maar op de lange termijn maak je dat door slim bij te kopen ruimschoots goed.“Maar,” waarschuwt Bouhmidi, “koop wel steeds kleine beetjes. Want nu de markt zo volatiel is, kan het morgen zomaar tien tot vijftien procent goedkoper zijn.”  En die extra korting kan op de lange termijn een flink verschil maken.

Slim hedgen met shorts

Het is volgens Bouhmidi, zeker voor de wat meer ervaren belegger, ook een goed moment om te kijken naar de voordelen van short gaan. En wanneer je dat doet met een hefboomproduct, kun je voor relatief lage kosten je portefeuille hedgen in deze volatiele tijd: “Stel, je zit met honderd euro in een fysiek aandeel. Als je aan de andere kant met een derivaat met een hefboom van tien short gaat, dan betekent een daling van 1% niet alleen verlies op je fysieke aandeel, maar ook winst op je shortpositie. En maak je het onderaan de streep ruimschoots goed.” Vind je dat nu nog te risicovol? Dan kun je bij IG met de demo-rekening risicoloos experimenteren met beleggen en hefboom producten.

Echte waarde

Volgens Bouhmidi is het in deze tijd dan ook boven alles een kwestie van andere keuzes maken, want: “ook een bear markt kent winnaars.” Je moet alleen op een andere manier naar de markt durven kijken om die winnaars te vinden. Daarbij zijn defensieve keuzes, en meer fundamentele analyse van belang. “Bedrijven waren lang overgewaardeerd omdat de economie dat toe liet. Nu de bull cyclus ten einde is, moeten we weer kijken naar de echte waarde van een bedrijf.”

Consolideren

Technische analyse leert ons dat er, zoals altijd, ook nu weer een nieuwe cyclus komt. Dus zeker jonge beleggers met een horizon van twintig tot dertig jaar, gaan volgens Bouhmidi ook weer goede jaren meekrijgen. Is je horizon korter? “Dan kun je beter nu dat huisje op Fuertaventura kopen”, lacht de ervaren analist. “Vastgoed en eventueel andere defensieve waarden hebben mogelijk nog wel zin”, gaat hij op meer serieuze toon verder, “maar eigenlijk is het voor mensen met een korte horizon wel tijd om te consolideren.” Gelukkig is het zelfs in deze tijd nog zo dat wanneer je de afgelopen twintig jaar verstandig belegd hebt, je nog steeds gewoon met rendement in de Spaanse zon van je pensioen kunt genieten.

Wil jij dagelijks per mail bijgepraat worden door Salah en zijn collega’s? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse marktupdate van IG.

  • De inhoud van dit artikel is in samenwerking met IG tot stand gekomen en bevat geen beleggingsadvies of beleggingsaanbod en dient ook niet als zodanig opgevat te worden. Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg snel verliezen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van IG en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.