Ga naar de inhoud
Gaat dit initiatief werken?

Tas vol tassen in de keukenla liggen? 'Lever ze in'

Beeld © EditieNL

Wie heeft er niet een plastic tas vol plastic tassen thuis? Jasper van 't Wel stoorde zich zo aan zijn tassenverzameling dat hij nu samen met Albert Heijn een project is gestart om het hergebruiken van boodschappentassen te stimuleren. Eerdere soortgelijke projecten sneuvelden. Komen we ooit echt van onze verzameling tassen af?

Elke Nederlander verzamelt jaarlijks gemiddeld 35 plastic tassen, dat zijn in totaal 600 miljoen boodschappentassen die elk jaar in omloop komen, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Een groot deel van die tassen belandt uiteindelijk bij mensen thuis in de kelder, gangkast of keuken, met het idee om weer gebruikt te worden.

Boodschappentas
Lees ook:
Boodschappentas vergeten in de supermarkt? Straks kun je er eentje lenen

Supermarkten zijn hard op zoek naar manieren om het gebruik van herbruikbare tasjes te stimuleren. Bijvoorbeeld door katoenen of linnen tasjes te verkopen. Waardoor volgens Jasper van 't Wel menig Nederlander nu ook twintig stoffen tasjes thuis heeft liggen. Dat moet volgens hem anders. Hij stoorde zicht zo aan zijn stapel tassen dat hij Albert Heijn benaderde om er samen iets tegen te doen. 

"We gaan nu experimenten houden in een Albert Heijn in Utrecht", legt hij aan Editie NL uit. "We gaan bijvoorbeeld een doos neerzetten waar mensen hun gebruikte tasjes in kunnen leggen en we gaan kapstokken plaatsen waar tasjes aan kunnen worden gehangen. Het is de bedoeling dat de tasjes uit de keukenla weer in de supermarkt terecht komen."

Want blijkbaar is het te lastig voor mensen om elke keer wanneer ze naar de supermarkt gaan aan die tas met tassen te denken. "Dus nu hopen we dat ze er één keer aan denken en dat ze dan alle tasjes meebrengen."

Prullenbak

Maar gaat dit wel werken? Supermarktketen Jumbo had in het verleden ook speciale bakken in de winkels staan waar mensen herbruikbare tasjes konden inleveren en pakken. "Deze werden in de praktijk ook veelal als prullenbak gebruikt. Voor afval en voor vieze plastic zakken. Daarmee diende dit goede initiatief helaas niet he doel", laat een woordvoerder van Jumbo aan Editie NL weten.

Tijd
Lees ook:
Tijd van gratis plastic tasjes is voorbij, maar dat weet niet iedereen

Volgens Ruth Mugge, hoogleraar duurzaam consumentengedrag van de TU Delft zijn consumenten te verdelen in twee groepen. De groep die wél een herbruikbaar tasje van huis meeneemt en de groep die daar gewoon niet mee bezig is. "Die laatste groep zal wel gebruik maken van een initiatief als dat van Jasper", vertelt ze tegen Editie NL.

"Al vraag ik me wel af of mensen hun linnen of katoenen tasje ook wel echt gaan afgeven." Daar is toch vaak een euro of meer voor betaald. "En die linnen tasjes hebben qua productie een veel grotere impact op het milieu dan de plastic tasjes. Dus die moet je veel vaker gebruiken om die impact eruit te halen."

Profiteren

Mensen die toch al van huis een tasje meenemen die zullen dat volgens haar ongeacht dit initiatief blijven doen. Maar mensen die het niet doen zullen alleen maar profiteren denkt ze. "Die nemen zo'n tweedehands linnen tasje mee naar huis en dan blijft dat weer thuis liggen."

Wat volgens haar wel zou helpen is het duurder maken van een plastic tasje. "Maar dan moet je wel oppassen dat je niet alleen de minder welgestelde mensen motiveert om een tasje vanuit huis mee te nemen."

De proef van Jasper start over drie weken, of het daarna echt wordt doorgevoerd hangt volgens hem af van de reacties van de klanten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore