Ga naar de inhoud
Purmerend

Borst op schilderij: waarom kan dat (volgens sommigen) niet meer?

Kunstenaar Daantje Bons maakt zelfportretten waarin ze naaktheid niet schuwt Beeld © Editie NL

Schilderijen in het hele land liggen onder het vergrootglas. Afgelopen weken zijn op verschillende plekken kunstwerken weggehaald omdat het publiek deze aanstootgevend vond. Zo werd een afbeelding van rokende mannen (tijdelijk) weggehaald bij de Universiteit van Leiden en sneuvelde een schilderij van mannen in toga's op de TU Eindhoven. Deze week was er ophef over naaktportretten met blote borsten in het gemeentehuis van Purmerend. Is kunst weghalen nou de beste oplossing?

De schilderijen met daarop vrouwen met blote borsten in het gemeentehuis van Purmerend zijn volgens kunstenaar Jeroen Hermkens een 'ode aan de Beemstervrouw'. Hij maakte de schilderijen omdat de gemeente Purmerend is gefuseerd met de Beemster.

Maar woensdag werd bekendgemaakt dat de schilderijen weggehaald zouden worden. Bezoekers van het gemeentehuis vonden de borsten aanstootgevend. Na overleg in de gemeenteraad is vandaag besloten dat ze tóch mogen blijven.

Naaktportretten
Lees ook:
Naaktportretten hoeven toch niet weg uit gemeentehuis Purmerend

Een verstandige keuze, vindt kunsthistoricus Cathelijne Blok, want het weghalen van de kunstwerken is volgens haar geen goede zet. "Het is belangrijk om je af te vragen: waar komen die klachten vandaan? En daar dan het gesprek over te voeren", vertelt ze aan Editie NL.

Gesprek aangaan

Met elkaar in gesprek gaan is volgens haar juist een van de functies van kunst. "Je vindt iets mooi of het doet iets met je en dat kun je elkaar vertellen. Maar door het weg te halen negeren ze het hele gesprek."

Het komt wel vaker voor dat kunst wordt weggehaald. Laatst kwam een schilderij van Rein Dool op de Universiteit Leiden in opspraak, van sigaarrokende mannen uit het bestuur. Net als het schilderij van Iektje Meijer op de TU in Eindhoven, waar alleen mannen een toga dragen en vrouwen een diep decolleté hebben.

Jammer, vindt Blok. "Het laat de tijdgeest zien, hoe we er nu naar kijken. Is het een onderwerp dat veel context nodig heeft? Dan denk ik dat een universiteit juist de perfecte plek is om het te op te hangen en het gesprek erover aan te gaan. Dat maakt het zo interessant."

Naakt

Kunstenaar Daantje Bons is het daarmee eens. "In mijn optiek is het weghalen of censureren van kunst nooit een oplossing", zegt ze tegen Editie NL. "Ik denk niet dat een probleem ineens wordt opgelost door een werk weg te halen." Er is volgens haar een tijdperk van nieuwe preutsheid aangebroken. "We zijn een beetje bang geworden voor naakt."

Bons maakt veel zelfportretten waar ze naaktheid niet schuwt. "Ik wil mijn eigen lichaam inzetten en daarmee doen wat ik wil. Mensen vragen weleens wat ik ervan vind dat andere mensen mij op een bepaalde manier bekijken, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand mij op een negatieve manier bekijkt omdat diegene mijn borsten heeft gezien."