Ga naar de inhoud
Quetta

Getallen worden steeds groter: naam bedacht voor 30 nullen

Menno Lagerwey, Math With Menno Beeld © Editie NL

Een harde schijf met één gigabyte geheugen: dat kennen de meeste mensen nog wel. Een terabyte klinkt ook nog wel bekend maar getallen groter dan dat gaan de gewone man boven de pet. Ze komen ook zo zelden voor dat er tot voor kort nog geen wetenschappelijke term voor bestond. Tot nu: Een getal met 27 nullen heet ronna en 30 nullen noemen we vanaf nu quetta.

Een getal met zes nullen kenen de meeste mensen wel: dat is miljoen, doe er nog drie nullen bij en je hebt een miljard. Maar grotere getallen worden meestal met de wetenschappelijke term benoemd.

Zo is een getal met 12 nullen tera, een getal met 21 nullen zetta en 24 nullen yotta. Verder dan dat gingen de termen niet, maar omdat we steeds meer data gebruiken worden ook de getallen groter. Daarom moest er een naam worden bedacht voor een getal met 30 nullen. Dat is quetta geworden.

220.000
Lees ook:
220.000 voetbalstadions vol: 8 miljard is moeilijk voor te stellen (en dit is waarom)

"We willen voorkomen dat er een wildgroei aan termen ontstaat", legt Gert Rietveld van VSL, het Nationaal Metrologisch Instituut uit aan Editie NL.  "Grote datagebruikers als Google en Amazon waren al hun eigen termen aan het verzinnen voor grote getallen, dat wilden wetenschappers voorkomen."

Toch zal er voorlopig geen harde schijf met één quettabyte geheugen in de winkel liggen. Dit getal zal in de praktijk alleen door wetenschappers gebruikt worden vertelt wiskundeleraar Menno Lagerwey van Math With Menno. "Dit soort grote getallen heeft niemand thuis nodig. We gebruiken dit soort getallen in de wetenschap of als je werkt met hele grote data. Wetenschappers gebruiken die forse getallen vaak afgekort: bijvoorbeeld 10 tot de macht 30." Dit doen ze om fouten met rekenen te voorkomen. "Als je alle nullen gaat uitschrijven dan vergeet je er gemakkelijk eentje." Maar nu kunnen ze 10 tot de macht 30 dus ook quetta noemen. 

Biljoen of miljard?

In het dagelijks leven gebruiken we voorvoegsels voor grote getallen, denk aan een miljoen, biljoen of triljard. Wetenschappers gebruiken termen. Waar de leek 'miljard' zegt, zegt een wetenschapper 'giga'. Volgens Lagerwey is dat niet voor niets. "Een uniform taalgebruik is handig want het is nu erg verwarrend. In Amerika is een biljoen bijvoorbeeld een miljard."

Nu zijn de termen voor de allergrootste getallen dus ook internationaal vastgelegd in de SI-tabel. "De laatste keer dat deze lijst een update kreeg was in 1991", legt Rietveld uit. "Dus we kunnen weer even vooruit. Al groeien de getallen met de huidige technieken wel snel."

Grote getallen:

  • 9 nullen= giga
  • 12 nullen= tera
  • 15 nullen= peta
  • 18 nullen= exa
  • 21 nullen = zetta
  • 24 nullen = yotta
  • 27 nullen = ronna
  • 30 nullen = quetta  

Bron: CGPM

Bekijk ook:

01:51