Ga naar de inhoud
De opvoedkwestie

'Mijn zoontje mag zijn stiefbroertje niet'

Beeld © iStock

Eigenlijk snapt Maartje er niets van: haar zoon heeft juist hartstikke veel gemeen met zijn 'stiefbroertje', toch wil hij er weinig mee te maken hebben.

Vijf jaar geleden is Maartje gescheiden, sinds twee jaar heeft ze een nieuwe vriend met wie ze overigens nog niet samenwoont: "Mijn partner heeft een zoon van acht, net als ik. Op papier hebben de jongens veel gemeen: ze zijn dol op voetbal, Roblox en skaten. Maar mijn zoon wil niets van zijn 'stiefbroer' weten, hij doet altijd heel negatief en afwijzend tegen hem. Dit verpest de sfeer als we met z'n vieren zijn. Al vaak heb ik hem gevraagd wat zijn probleem met hem is, maar daar krijg ik geen duidelijk antwoord op. Hoe pak ik dit aan?"

'Mijn
Vorige week:
'Mijn dochter vindt de zwemleraar stom en baalt van de zwemles'

Veel ouders vergeten dat kinderen hun eigen ouders het liefst nog samen zien, zelfs al hadden ze vaak ruzie, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Komen er nieuwe partners in beeld, dan is dat voor een kind weer de bevestiging dat zijn ouders echt nooit meer samen komen. Een ander kind kan als een bedreiging worden gezien: misschien denkt jouw zoon dat die jongen zijn plek gaat innemen, net zoals de vriend de plek van papa innam. En waarschijnlijk wil jouw zoon de aandacht van mama helemaal niet delen. Kortom: angst en onveiligheid spelen hier een rol in."

'Soms wordt er te makkelijk gedacht dat als mama blij is, een kind dat ook is.'

Contact tussen de jongens forceren werkt averechts, zegt opvoedcoach Bobeldijk. "Heb aandacht voor de angst van je kind en praat er samen over: 'Ben je bang dat mama hem liever gaat vinden?' Zeg dat je graag een manier vindt om het samen fijn te hebben en dat hij altijd jouw kind en het allerbelangrijkste blijft."

"Realiseer je dat een scheiding nooit de keuze van een kind is. Soms wordt er te makkelijk gedacht dat als mama blij is, een kind dat ook is. Maar zo werkt dat niet. Wees er voor je zoon en duw hem niet in een gevoel dat er nog niet is. Dat de jongens vriendjes worden, kun je simpelweg niet afdwingen. Gun iedereen de tijd om rustig aan elkaar te wennen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.