Ga naar de inhoud
'Iedereen is bang'

Rusland mobiliseert in bezet gebied nu ook Oekraïners om mee te vechten

Verwoesting in de Donetsk in Oekraïne, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP / Juan Barreto

Niet alleen in Rusland, maar ook in bezette delen van Oekraïne worden mannen gemobiliseerd om met het Russische leger mee te vechten. Dat betekent dat Oekraïners worden gevraagd tegen hun eigen land te strijden. 'Mensen raken hier in paniek.'

Dat schrijft The New York Times op basis van ooggetuigen en lokale organisaties. 

In de bezette regio's Cherson en Zaporizja in het zuiden van Oekraïne is het alle mannen tussen de 18 en 35 jaar oud verboden om het gebied te verlaten. Zij zouden ook een oproep hebben gekregen om mee te vechten met het Russische leger, meldt de Amerikaanse krant.

'Hulp om weg te komen'

"Veel mensen bellen ons en vragen of wij ze kunnen helpen om weg te komen", zegt een medewerker van een hulporganisatie tegen The New York Times. "Helaas kunnen wij dat niet." Ook zouden mensen zich proberen te verschuilen. Anderen proberen een arm of been te breken zodat ze niet in het leger kunnen worden ingezet. 

In eigen land heeft de gedeeltelijke mobilisatie tot een massale uitstroom van Russische mannen geleid. Correspondent Eva Hartog was dit weekend bij de grens tussen Rusland en Georgië en zag daar hoe mensen probeerden weg te komen: 

Vluchten voor oproep leger: Russen massaal naar Georgië

03:17
"Hoeveel mensen nu de grens oversteken is onduidelijk. Maar afgaand van wat we hier zien, zijn het er veel. Heel veel."

De verbannen burgemeester van de bezette stad Melitopol in de regio Zaporizja waarschuwt ook: "Iedereen wordt van de straat geplukt en zal gemobiliseerd worden." 

Verse soldaten nodig

Ook in het oosten van Oekraïne en op de Krim zou Rusland soldaten mobiliseren. In Rusland zelf verloopt de mobilisatie van 300.000 Russische mannen, die Poetin vorige week aankondigde, chaotisch en ongestructureerd.

De Russische president heeft de verse soldaten nodig omdat zijn leger in Oost-Oekraïne steeds meer verliezen lijdt.

Mobilisatie
Lees ook:
Mobilisatie is chaos: Russische mannen vluchten massaal, overal protesten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore