Ga naar de inhoud
Bijzondere ambassadeur

Dit is Ghanim (20), hij heeft geen benen, maar is toch de ster van dit WK

Morgan Freeman en Ghanim Al Muftah (rechts) Beeld © ANP

Hij wordt de wonderjongen van Qatar genoemd. De 20-jarige Ghanim Al Muftah werd geboren zonder benen. Hij was de ster van de openingsceremonie van het WK en heeft een rol in promotievideo's voor het WK. Terwijl dit voetbaltoernooi wordt overschaduwd door mensenrechtenkwesties, verspreidt hij als ambassadeur een boodschap van inclusiviteit en eenheid.

Ghanim is geboren met een zeldzame aandoening waardoor hij een half lichaam heeft en waarschijnlijk niet oud zal worden. Maar hij is niet te stoppen. Online laat hij zien hoe hij alles kan: op zijn handen de trap af rennen, voetballen, paardrijden, zwemmen en duiken.  

Hij studeert politicologie in Engeland en rijdt daar met z'n skateboard over de campus. Ook beklimt hij bergen met alleen zijn handen. (Verhaal gaat verder onder de video)

Paralympische droom

Ghanim heeft het zeldzame caudaal regressie syndroom. Dat is een aangeboren aandoening waarbij het onderste stuk van de rug half of helemaal ontbreekt. Zijn ouders wisten al voor zijn geboorte dat hij een zwaar leven tegemoet zou gaan. Zijn tweelingbroer Ahmad heeft de aandoening niet. 

In Qatar en naburige landen is hij een inspiratiebron voor velen. Met zijn eigen stichting helpt hij kinderen met een lichamelijke beperking uit arme gezinnen met het kopen van een rolstoel. Hij droomt ervan een paralympische sporter te worden. 

WK-ambassadeur

Nu is hij een van de ambassadeurs van het WK in Qatar, zij aan zij met bijvoorbeeld voetballegende David Beckham. Zondag stond hij met Hollywood-acteur Morgan Freeman op het podium tijdens de openingsceremonie.  

Eerder zei Ghanim al dat hij het WK ziet als 'een unieke kans om geschillen vreedzaam op te lossen en samen te komen om elkaars succes te ondersteunen'. Hij noemde het toernooi 'een viering van diversiteit met een overkoepelend principe van sportiviteit en wederzijds respect'.

3,5 miljoen volgers

Voor WK-fans in bijvoorbeeld Europese landen kan de boodschap van deze WK-ambassadeur als propaganda overkomen. Een viering van diversiteit terwijl in Qatar homo's, lesbiennes en andere mensen van de LHBTQI-gemeenschap worden vervolgd en niet worden geaccepteerd?

Feit is wel dat Ghanim ver buiten zijn landsgrenzen gezien wordt: op YouTube heeft hij 836.000 abonnees en op Instagram volgen 3,5 miljoen mensen zijn avonturen. Ter vergelijking: Qatar telt zo'n 2,9 miljoen inwoners van wie nog geen 380.000 de Qatarese nationaliteit hebben.

Het WK bij RTL Nieuws

RTL Nieuws volgt Oranje op het WK voetbal, een van de grootste evenementen ter wereld. We doen verslag van alle gebeurtenissen rondom het Nederlands elftal, maar uiteraard ook van de schaduwkanten van het toernooi in Qatar, zoals de behandeling van arbeidsmigranten en de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap.

Op deze WK-pagina vind je artikelen en video's, maar ook het programma van alle wedstrijden. Het WK begint op 20 november, op 18 december is de finale.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore