Ga naar de inhoud
Zeewier in voer

Bill Gates gaat strijd aan met uitstoot methaangas door boerende koeien

Bill Gates. Beeld © AFP / Evan Vucci

Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates investeert in de Australische start-up Rumin8, een bedrijf dat ervoor wil zorgen dat koeien minder methaan uitstoten wanneer zij boeren laten.

Volgens de Britse krant The Guardian gaat het om een bedrag van 12 miljoen dollar. Gates zou het geld investeren via zijn investeringsfonds Breakthrough Energy Ventures. Dat fonds krijgt ook steun van Amazon-oprichter Jeff Bezos en de Chinese zakenman Jack Ma.

3400 liter benzine

Het bedrijfje Rumin8 uit het Australische Perth wil zeewier en andere plantaardige supplementen toevoegen aan het voer dat koeien eten. Deze supplementen zouden het methaangas helpen afbreken dat koeien in de atmosfeer loslaten als ze boeren.

Methaan is een sterk broeikasgas. Volgens de krant kan een koe ongeveer 100 kilogram aan methaan de atmosfeer in boeren, wat gelijk zou staan aan het verbranden van ruim 3400 liter benzine.

Broeikasgassen
Lees ook:
Broeikasgassen in de lucht bereiken nieuw record: 'De tijd dringt'

Het broeikasgas draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Alleen al de vijftien grootste vlees- en zuivelbedrijven ter wereld zouden bij elkaar meer methaan produceren dan grote landen als Rusland, Canada en Australië, bleek uit onderzoek van het Institute for Agriculture & Trade Policy.

Een miljard koeien

Veel landen, waaronder de Europese Unie en Amerika, hebben een verdrag gesloten om de uitstoot van methaan in 2030 met 30 procent te reduceren. Maar omdat de consumptie van vlees wereldwijd toeneemt, is een creatieve oplossing nodig om de impact van de ongeveer een miljard koeien op de wereld te verlagen.

Het toevoegen van zeewier aan koeienvoer kan de vorming van methaan in hun ingewanden met ruim 80 procent verlagen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Rumin8 is van plan de financiële injectie te gebruiken om het product op grote schaal te produceren en verkopen.

Scheten
Lees ook:
Scheten en boeren van koeien aangepakt in strijd tegen broeikasgasuitstoot