Ga naar de inhoud
Meer regen verwacht

Landelijk watertekort voorbij, nog wel beperkingen van kracht

Een binnenvaartschip bij Nijmegen, eind augustus. Door de lage waterstand konden schepen maar weinig lading meenemen. Beeld © ANP

Het landelijke watertekort is voorbij. Wel zijn er nog regionale tekorten, maar landelijk is de vraag niet meer groter dan het aanbod. Het gaat nu om een 'dreigend watertekort', zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het KNMI verwacht de komende weken meer regen. Nu de droogte afneemt, kan bijvoorbeeld de scheepvaart weer meer gebruikmaken van sluizen en zijn extra pompinstallaties niet overal meer nodig. Ook komt het Managementteam Watertekorten (MTW) niet meer bijeen.

Beperkt gebruik sluizen

In bijvoorbeeld het zuiden van de Maas of bij de sluizen van IJmuiden is de droogte nog wel zodanig dat er daar zogeheten 'schutbeperkingen' zijn, wat inhoudt dat niet alle schepen de sluizen kunnen gebruiken.

Er
Lees ook:
Er viel veel regen, maar is de extreme droogte ook opgelost?

Ook blijft het tegengaan van verzilting een punt van aandacht voor het ministerie, vooral in het Noordzeekanaal, het IJsselmeer en in het Westland. Bovendien heeft de natuur een langere periode van meer neerslag nodig om goed te herstellen van de droge periode.

Omslagpunt

Vorige week vrijdag kondigden waterschappen al het omslagpunt voor de droogte aan. Hoogheemschappen Rijnland en Stichtse Rijnlanden meldden ook dat het niet meer nodig is om water door te pompen naar het westen van het land.

Bekijk ook: Door droogte vielen bladeren vroeg van de bomen

02:57
Midden in de zomer leek het wel herfst: door de droogte lieten veel bomen hun bladeren vroegtijdig los.