Ga naar de inhoud
Topcriminelenpost

Taghi maakt vijf brieven aan Mohammed B. openbaar: 'Hoe gaat het broeder?'

Taghi maakte vijf brieven aan Mohammed B. openbaar

"Hoe gaat het met je broeder Mohammed?" Ridouan Taghi heeft via zijn advocaat brieven naar buiten gebracht die hij stuurde aan Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Het gaat om vijf brieven die hij aan B. zou hebben geschreven vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Of er nog meer brieven zijn is niet bekend.

Taghi zegt daarmee te willen reageren op berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de krant zijn er signalen dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de 'Mocro-maffia', en dat Taghi en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen, aldus de krant. Justitieminister Dilan Yesilgöz zei dat ze de berichten over de vermeende dreiging kon 'bevestigen noch ontkennen'.

"Inmiddels wordt het beeld geschetst van een levensgevaarlijke cocktail", zegt Taghi in een verklaring bij de brieven. "Namelijk dat van een moslimextremist die communiceert met een kopstuk van de 'zogenaamde' Mocro-maffia. Over de motieven van Justitie om via De Telegraaf dit fictieve beeld van dreiging te schetsen kan ik alleen maar gissen."

Volledig gescheiden

De 44-jarige Taghi zegt dat hij B. nooit persoonlijk heeft ontmoet. De twee zaten samen gedetineerd in de EBI, tot de overplaatsing van B. vorig jaar. Volgens Taghi zaten de twee 'volledig van elkaar gescheiden' en verzorgde B. anderhalf jaar lang zijn ontbijt en avondeten. "De maaltijden werden iedere dag in de keuken bereid en door een bewaarder naar mijn cel gebracht. Er is op geen enkele wijze sprake geweest van vrijelijke onderlinge communicatie of ontmoetingen."

Kamer
Lees ook:
Kamer verbaasd over briefwisseling Taghi en Mohammed B.: 'Ontluisterend simpel'

Taghi schreef brieven aan B. nadat die werd overgeplaatst, zegt hij, met 'als hoofdonderwerp onze gedeelde interesse in de islam'. De verzen die daarin opgevoerd worden, zijn volgens de vermeende topcrimineel 'letterlijk geciteerd uit boeken'. Ook zegt Taghi dat de boeken die hij mag lezen als gedetineerde 'stuk voor stuk gescreend' zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Er is dus geen sprake van het uitwisselen van fundamentalistische teksten."

Levenslange celstraf

Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Marengo. Zijn advocaat Inez Weski noemde het bericht over een vermeende aanslag "valse, ongefundeerde informatie". Zelf zegt Taghi een ieder uit te nodigen de brieven te lezen om "de mogelijk versluierde boodschappen over een aanslag of enig ander crimineel handelen te ontrafelen".

Advocaat Weski heeft de brieven en Taghi's verklaring op de website van haar kantoor gepubliceerd.

John van den Heuvel schoof gisteravond aan bij Humberto op Zondag om over de brieven van Taghi te praten. "Wordt Taghi onze nieuwe knuffelcrimineel?", vroeg de misdaadjournalist zich af. Bekijk het fragment hier: 

Van den Heuvel: ‘Wordt Taghi de nieuwe knuffelcrimineel?’

02:56
Dat er zorgen zijn om Ridouan Taghi begrijpt John van den Heuvel heel goed. "Wat spookt hij allemaal uit in zijn cel?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore