Ga naar de inhoud
Politie doet onderzoek

Pand waar 450 asielzoekers zouden komen in brand gestoken

Vluchtelingenopvang Someren door brand onbruikbaar

00:35

Een groepsaccommodatie in het Brabantse Someren is vannacht in brand gestoken. Vanaf aanstaande maandag zouden 450 asielzoekers worden opgevangen in het gebouw aan De Hoof. De politie gaat uit van brandstichting en doet 'volop onderzoek', ook de brandweer heeft 'voldoende aanwijzingen' om uit te gaan van brandstichting.

Het pand is ernstig beschadigd. Volgens een fotojournalist woedde de brand met name in de slaapkamers en de benedenverdieping. Het rieten dak is gespaard gebleven. De brandweer kwam met drie blusvoertuigen en een hoogwerker in actie.

De politie roept mensen met tips of camerabeelden op om zich te melden. 

Groepsaccommodatie De Hoof zegt tegen RTL Nieuws deze ochtend nog niet te kunnen reageren op de brand.

VVD-leden
Lees ook:
VVD-leden achter spreidingswet, willen wel instroom terugdringen

Het plan om asielzoekers onder te brengen in het gebouw kwam de gemeente Someren op veel kritiek van inwoners te staan. Tijdens een inloopavond over de plannen was er veel weerstand en uitten inwoners hun wantrouwen, schreef Omroep Brabant eerder.

Twee maanden

De asielzoekers zouden volgens de gemeente vanuit Ter Apel twee maanden worden ondergebracht aan De Hoof, van 28 november tot 27 januari. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de crisisnoodopvang kon voor een gedeelte van de groep de opvang ook nog verlengd worden tot begin maart.

De gemeente schrijft op haar website dat de accommodatie in het buitengebied van Someren ligt en daarom voldoende ruimte zou bieden om het aantal personen onder goede omstandigheden op te vangen. 

Het is nog niet duidelijk waar de groep van 450 mensen nu naartoe moet. Een woordvoerder van het COA laat aan RTL Nieuws weten dat dit vraagstuk nu bij de veiligheidsregio ligt, aangezien het gaat om crisisnoodopvang. "Mocht de locatie niet meer bruikbaar zijn, moet de veiligheidsregio opnieuw op zoek naar een locatie."

De veiligheidsregio laat in een reactie weten dat ze op dit moment onderzoek doen naar de locatie om uit te zoeken of het nog bruikbaar is voor de opvang van asielzoekers.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielbeleid zegt het politieonderzoek af te wachten. "Zij moeten onderzoek doen of het brandstichting is, en vervolgens is het de vraag waarom er brand is gesticht. Maar het is natuurlijk absoluut niet goed, om te beginnen omdat er nu geen mensen opgevangen kunnen worden. Laten we hopen dat het niet was om asielzoekers tegen te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore